top of page
Noam Akiki

תזונה מחזקת YIN

הקדמה לכל מאמרי התזונה : "עשה את מזונותיך לתרופותיך, ולא את תרופותיך למזונותיך" ( הרמב"ם) אחת הדרכים הטובות ביותר לטיפול בעצמנו - היא תזונה. מזון הוא כלי מרפא. ואנחנו צורכים אותו לפחות שלוש פעמים ביום !

התזונה הסינית בעיני היא כלי מדהים להבנה וניתנת ליישום בכל בית. וכמו הפילוסופיה, דוגלת בפשטות - למורכבות. כאן לא נדבר על קלוריות, אלא על אנרגטיקה - טמפרטורה, טעם, ואיברים משוייכים.

המאמר מציג גישה טיפולית יעילה, עם זאת בכל מקרה של בעיה רפואית מומלץ לפנות למטפל מוסמך או רופא, לצורך אבחון ולקבלת טיפול מקצועי. בתזונה מחזקת yin - נצא מנקודת הנחה קודם כל, שחסר לנו באמת Yin. איך נדע? יין/ yin = חומר, קור, דחיסות, רטיבות… במצב של חוסר יין - אנחנו נראה התבטאות של חום מדומה ויובש. מה זה חום מדומה? תכף נגיע לזה. יובש? כי אין את מה שילחלח את הגוף. ילחלח מלשון לחות. לדוגמה: כיב קיבה הוא חור בקיבה. חסר כרגע חומר פיזי בקיבה -לכן יש צורך באכילת מזונות מחזקי יין ומחזקי יין באלמנט האדמה (מערכת העיכול) בפרט. או למשל, במצב של מנפאוזה, המתבטאת בגלי חום, הזעות לילה ויובש בנרתיק = החום שמתבטא הוא חום יחסי מחוסר של חומר. הוא אינו 'חום מלא' של דלקת המתבטאת בחום גדול, הוא 'חום חסר/מדומה׳ מירידה טבעית בחומרי הגוף המתרחשת טבעית עם מעגל החיים. הרפואה הסינית לא מתיימרת להחזיר את הגלגל לאחור, אבל הקלה על הסימפטומים והתסמינים של גיל המעבר- אפשרית בהחלט. נוזלי הגוף שלנו- הן יינים. לכן במצבי יובש בין היתר נלחלח. איך? נזין יין. ( דם גם הוא אספקט ייני! וחוסר דם עלול להעיד גם הוא על חוסר יין ולהפך) יש לנו מספר איברים בגוף שיכולים לסבול מחוסר יין. הריאות - נראה יובש בריאות. ליחה יבשה, שיעול יבש. הלב - נראה סימנים של נדודי שינה. אין מספיק חומר שיקרקע את השינה שלנו. יש חלומות מטרידים, הזעות לילה וחוסר מנוחה. הכבד- נראה יובש בעיניים, חיוורון עם לחיים סמוקות, ציפורניים שבירות, שיער יבש, עור יבש, ווסת דלילה, או התבטאות של חום שעלה מעלה שמקורו הוא חוסר- כאב ראש ברקות או בעיניים, סחרחורות, טינטון, פה וגרון יבשים, רגזנות ונטייה להתפרצויות זעם. הכליות- אי פוריות, זיכרון נמוך, טינטון, כאב בעצמות, הזעות לילה, פה וגרון יבשים בלילה. הקיבה-פה וגרון יבשים, עצירות עם צואה יבשה, רצון לשתות בלגימות קטנות. לעיתים נראה התבטאות של חוסר yin באיבר אחד, ולעיתים נראה חוסר yin מערכתי. כאן ההבחנה של המטפל היא קריטית. אז מה ואיך נאכל כדי לחזק את הyin בגוף שלנו.? כמו שהוסבר, חוסר yin הוא מצב של יובש. לכן המוצגים בקטגוריה הם מזונות אשר בין היתר מלחלחים את הגוף. * כדאי להכין את המזון בצורת מרקים, דייסות, תבשילים רטובים או אידוי. * יש להימנע ממזון מחמם ומייבש, מקפה ומעישון ולהימנע מארוחות ליליות ומתבלינים מחממים. * יש להימנע ממזונות מרים. הטעם המר בין היתר מייבש נוזלים.

הכל זה במינון.

הטעם המתוק & האנרגטיקה הקרירה- יטהרו חום ויזינו נוזלים. רוב הפירות והירקות נמנים תחת הקטגוריה הזאת. דוגמה טובה היא אבטיח. אבטיח הוא מתוק וקר באנרגטיקה שלו. הוא משפיע על איברים הקיבה הלב ושלפוחית השתן. הוא מטהר חום משלושת האיברים, מייצר נוזלים ומרווה צמא, מלחלח מעיים והוא גם משתן ( לכן לא כדאי במצבים של השתנה תכופה) מזונות מתוקים וקרירים נוספים: בננה, אבוקדו, אפרסמון (שהוא קר מאוד) חיטה, שעועית מש, פולי סויה, טופו, פטריות שיטאקי, פטריות שמפניון, מזונות חמוצים & מתוקים וקרירים : תפוח עץ, אגס, תפוז, מנגו, תותים מזונות חמוצים & מתוקים ונייטרלים : אפרסק, שזיף, ענבים, רימונים.

הטעם המתוק & האנרגטיקה הנייטרלית - יחזקו צ'י וגם יזינו . למשל בוטנים: טמפ- נייטרלי. טעם- מתוק. משפיעים על איברים הריאות והטחול. מחזקים את צ׳י הטחול, מלחלחים את הריאות, מחזקי יין, ומלחלחי מעיים- לעצירות מיובש. מזונות מתוקים וניטרלים נוספים: אורז , תירס, קמוט.



bottom of page